Payrolling wordt in de kaart gespeeld door onduidelijkheid

Onduidelijkheid op de arbeidsmarkt

Doordat de zzp-wet voor problemen zorgt, zijn payrollwerknemers steeds populairder. Deze trend zet zich ook voort in 2017. Wij zien dat de groei van payrollbedrijven ook in 2017 stijgende is. De veroorzaker is de onduidelijkheid over de zzp-wet. Maar de uitwerking van de wet Werk en zekerheid draagt hier ook aan bij.

Payrolling is hot

Als u alleen al kijkt naar de FD Gazellen, de jaarlijkse onderscheiding voor meest snelgroeiende bedrijven, zult u zien hoe “hot” payrollbedrijven zijn. De payrollbedrijven staan al meerdere jaren op het erepodium. Dit komt doordat zij steeds weer dubbelcijferig groeipercentages laten zien. Er was zelfs een bedrijf dat meer dan 26,7% meer omzet boekte. De verwachting is dat voor veel payrollbedrijven weer een enorme groei gerealiseerd wordt. Zo ziet u, de payrollbranche is in ontwikkeling en steeds meer bedrijven stappen over naar payrolling.

Groei is te danken aan onduidelijkheid rond arbeidswetgeving

De groei die wij zien bij veel payrollbedrijven wordt voornamelijk veroorzaakt door de onduidelijkheid rond wetgeving. De wet Deregulering beoordelings arbeidsrelaties (DBA) zorgt ervoor dat bedrijven liever geen opdrachten geven aan zelfstandigen. Dit is te danken aan het feit dat bedrijven het risico te hoog vinden. Zij vinden de hoge werknemerspremies en de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte te grote risico’s. Doordat bedrijven deze risico’s niet willen aangaan, kiezen de meeste van hen voor payrolling. De wetgeving van de overheid is goed bedoeld. Echter schrikt dat af doordat de regels complex en niet flexibel zijn.

Zal andere wetgeving zorgen voor stagnatie in de groei van payrollbedrijven?

De payrollbedrijven geven aan dat nieuwe wetswijzigingen niet zullen zorgen voor stagnatie van hun groei. Ondanks dat de wet DBA in de wacht is gezet, zorgt dit niet voor rust in de branche. Er is nu meer sprake van een gedoogsituatie. Hier willen bedrijven echter niet inzitten en kiezen zij ervoor om het aantal zzp’ers af te bouwen.

Payroll een hot item

Zoals u leest in dit blog is er veel gaande in de payrollbranche. De overheid is bezig met nieuwe wetgeving waar de payrollbranche zich op zal moeten aanpassen. Zoals het er nu uitziet zal de groei van payrollbedrijven nog een hele tijd doorzetten. Dit komt mede doordat veel bedrijven in deze tijd steeds meer kiezen voor payrolling. Kiest u voor payrolling? Dan adviseren wij u om op de hoogte te blijven van nieuwe wetgeving en ontwikkelingen in de branche. Zo weet u altijd waar u aan toe bent op het gebied van payrolling.

Ja, ik wil graag informatie!